Koktajle na odporność - przepisy
Ochrona organizmu zachodzi na wielu płaszczyznach, najpierw chroni nas skóra oraz błony śluzowe organizmu, a następnie działa druga linia obrony w postaci komórek układu immunologicznego. Im sprawniej ten układ działa, tym jest większa szansa na zablokowanie ataku bakterii i wirusów w zalążku. Na szczęście mamy spory wpływ na to, jak szybko komórki układu odpornościowego zareagują na zagrożenie i jak sprawnie się z nim rozprawiają.
Co przekłada się na dobrą odporność?
- 1. Zdrowy i mocny sen
- 2. Relaks i odprężenie
- 3. Umiarkowany wysiłek fizyczny
- 4. Właściwa dieta, oparta o warzywa i owoce
Koktajle – niesamowicie skuteczne, a zarazem pyszne
Czy pomyślałybyście o tym, że koktajle to prawdziwa bomba witaminowa? To bardzo szybki i prosty sposób na dostarczenie organizmowi wszystkiego, czego tak naprawdę potrzebujemy, aby nasz układ odpornościowy odpowiednio funkcjonował. Warto przypomnieć, że dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej kolorowa i urozmaicona. Nie ma jednego produktu spożywczego, który byłby w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych dla zdrowia substancji, dlatego ważne jest, aby posiłki uzupełniać dużą ilością zarówno warzyw, jak i owoców. Wtedy będziemy mieć pewność, że nasz organizm otrzymuje wszystko, czego potrzebuje. Warzywa i owoce możemy spożywać świeże lub mrożone. Najbardziej polecane są przy tym warzywa i owoce sezonowe, bo właśnie one zawierają najwięcej witamin i minerałów.
Koktajlowe wskazówki – jakie błędy często się popełnia?
- 1. Same owoce, brak warzyw – powinno się częściej wypijać koktajle warzywno-owocowe, niż takie z samych owoców. Jest to lepsze dla naszego zdrowia, ponieważ każdy warzywny składnik naszego koktajlu zwiększa ilość błonnika, a im więcej błonnika w koktajlu, tym wolniej cukry proste z owoców będą się wchłaniać. Dzięki temu poziom cukrów we krwi dłużej utrzyma się na równomiernym poziomie.
- 2. Picie koktajlu po jakimś czasie – witaminy to substancje niezwykle szybko ulotne, dlatego koktajl należy wypić od razu po przygotowaniu. Głównymi czynnikami wpływającymi na niszczenie witamin są: wysoka temperatura, światło oraz dostęp powietrza.
- 3. Obieranie owoców – tam, gdzie jest to możliwe, do koktajli warto dodawać owoce wraz ze skórką, bo to właśnie w nich zawarty jest błonnik pokarmowy. Tylko pamiętaj, aby je wcześniej dokładnie umyć!
- 4. Dodawanie zbyt wielu składników – niedobrze jest przesadzić z ilością łączonych ze sobą składników, bo wtedy smak, delikatnie mówiąc, może pozostawiać wiele do życzenia, a zapach powstałej mikstury niekoniecznie zachęcać do jej wypicia. Dobrze jest więc komponować koktajle z umiarem, nie muszą być one skomplikowane, a i tak będą zdrowe!
- 5. Pomijanie zielonych składników – szpinak, bazylia, czy rukola to źródło błonnika pokarmowego, ale także cennych witamin i antyoksydantów, dlatego warto zawsze dorzucać do swojego koktajlu kilka zielonych składników.
- 6. Niedodawanie dobrych tłuszczów – często zapominamy o dodawaniu dobrych tłuszczów, a jest to bardzo istotne, ponieważ kilka witamin: A, D, E, K to witaminy, które są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Tłuszcze, które staną się świetnym dodatkiem do koktajli, znajdziecie w awokado, orzechach, czy maśle orzechowym. Można dodać też łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego albo łyżeczkę tahini, aby uzyskać w pełni wartościowy napój.
- 7. Zbyt szybkie picie – koktajle kuszą nas swoim kolorem i zapachem, ale musimy pamiętać, że jest to skoncentrowana dawka składników odżywczych, która wymaga odpowiedniego czasu do przyswojenia przez organizm. W naszej ślinie znajdują się enzymy trawienne, które biorą udział w trawieniu pokarmu, dlatego lepiej pić powoli i delektować się każdym łykiem.
- 8. Picie ciągle tego samego – pomimo tego, że jakieś zestawienie składników bardzo nam zasmakuje, warto dbać o różnorodność i przyrządzanie też innych koktajli, bo będzie to dla nas o wiele bardziej korzystne.
- 9. Nieprzejmowanie się smakiem smakiem – warto tak komponować smaki koktajli, aby nam smakowały i żeby wszystko ze sobą dobrze współgrało. Na pewno zachęci nas to do tworzenia kolejnych pysznych koncepcji. Nie powinniśmy pić koktajli na siłę lecz czerpać z tego przyjemność.
- 10. Zbyt długie blendowanie – kilka sekund powinno wystarczyć na zblendowanie naszego koktajlu. Po dłuższej chwili ostrza się nagrzewają pod wpływem obrotów, a nasze składniki będą się ogrzewać i tracić cenne właściwości.
Jakie składniki wybrać na koktajl wzmacniający odporność?
Do koktajlu na odporność składniki możesz dobrać wedle własnych preferencji. Możliwości jest naprawdę dużo i wiele z nich, posiada również inne, cenne dla organizmu właściwości. Oto przykładowe składniki, o których warto pomyśleć:
- Imbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Gingerol, czyli substancja obecna w świeżym imbirze, pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji, działa przeciwwirusowo i przeciwbólowo.
- Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne. Wspiera odtruwanie organizmu i chroni wątrobę.
- Cytrusy (najlepiej pomarańcza i cytryna, ale można też użyć limonki) są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz błonnika.
- Cynamon pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym i grzybiczym
- Buraki Czerwone wzmacniają układ krwionośny i pomagają w walce z wirusami. Zawierają m.in. żelazo, barwniki (betalainy) i przeciwutleniacze. Wspierają też regenerację wątroby, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ból mięśni.
- Miód jest pełen przeciwutleniaczy, wzmacnia układ odpornościowy, stanowi doskonałe naturalne źródło energii.
Przepisy wzmacniające odporność, które koniecznie trzeba wypróbować:
Koktajl 1.
Na odporność bardzo dobrze sprawdzają się przepisy z burakiem. Zawiera on mikroelementy takie jak: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk, W surowej postaci jest najzdrowszy, wtedy jego naturalne składniki najlepiej wzmacniają organizm.
- Składniki:
- 1 średni burak czerwony
- 2 małe marchewki
- 1 Jabłko Grójeckie
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 pomarańcza
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub do smaku
- pół łyżeczki kurkumy w proszku, lub 1 cm świeżej kurkumy
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- około 400 ml wody, lub tłoczonego soku jabłkowego
- opcjonalne miód, lub melasa z owoców granatu do smaku
- Przepis:
- Obierz buraka, marchewkę, imbir, pomarańczę i kurkumę. Jabłek Grójeckich nie trzeba obierać, ponieważ w ich skórce oraz bezpośrednio pod nią, znajduje się najwięcej witamin. Należy tylko dokładnie umyć jabłko. Z pomarańczy usuń pestki.
- Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki. Następnie włóż je do blendera, wlej wodę albo wyciskany sok jabłkowy i zmiksuj.
Koktajl 2.
Nasiona słonecznika i pestki dyni dostarczają sporo cynku. Dzięki niemu układ odpornościowy wie, jak sobie poradzić z chorobą atakującą organizm. Bez obecności cynku, dojrzewanie limfocytów nie jest możliwe. Przypuszcza się, że pierwiastek ten łagodzi przebieg infekcji górnych dróg oddechowych i może pomóc skrócić czas jej trwania. Jego obecność ogranicza przyłączanie się wirusów do błony śluzowej nosa.
- Składniki:
- jogurt naturalny (150 g)
- średni banan
- łyżka pestek dyni
- łyżka nasion słonecznika
- łyżeczka kakao
- Przepis:
- Pestki dyni i nasiona słonecznika zmiel w młynku.
- Obierz banana i zmiksuj razem z jogurtem i kakao. Dodaj nasiona i wymieszaj.
Koktajl 3.
Trzecią propozycją na koktajl może być mieszanka maślanki, owoców i soku z czarnego bzu. Sok ten dzięki zawartości antyoksydantów działa wspomagająco w leczeniu przeziębień.
- Składniki:
- Maślanka naturalna lub kefir – 200 ml
- 50 ml soku z czarnego bzu
- 1 średni banan
- ¼ dojrzałego awokado
- Nasiona chia – do posypania
- Przepis:
- Do misy blendera wlej maślankę, dodaj obranego banana, obrane awokado, 50 ml soku z czarnego bzu. Całość zmiksuj.
- Przelej do szklanki i posyp nasionami chia.