Naturalnie, że zdrowo.
Najwyższy czas zadbać o swój organizm i poczuć się po prostu SUPER! W codziennej diecie należy zwracać uwagę na jakość kupowanych produktów. Wysoko przetworzona żywność może mieć niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Warto do jadłospisu dorzucić żywność pochodzenia naturalnego (nie przetworzoną) oraz tzw. SUPERFOODS. Twój organizm na pewno będzie Ci za to wdzięczny :)
Czym jest superfoods? “Superjedzenie”, “superżywność”... Są to produkty żywnościowe charakteryzujące się bardzo wysoką wartością odżywczą. Mają sporą dawkę witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczy, a także wysoką zawartość białka i błonnika pokarmowego. To właśnie dlatego uważa się, że mają one znaczący wpływ na nasz organizm.
Wspierają:
- układ pokarmowy,
- układ krwionośny,
- układ nerwowy,
- system odpornościowy.
Dzięki takiemu wzmocnieniu nasz organizm działa sprawniej.
Samo słowo superfood funkcjonuje od niedawna. Po raz pierwszy zastosował go Aaron Moss w czasopiśmie “Nature Nutrition” w 1998 roku.
Superfoods w diecie.
Pamiętaj, że efekty jedzenia produktów superfoods nie są zauważalne w krótkim czasie. Ponadto ich spożywanie musi iść w parze z dobrze zbilansowaną i różnorodną dietą opartą o żywność dobrej jakości. Wdrożenie “superjedzenia” do niewłaściwie zbilansowanej diety, czy diety bogatej w niezdrowe, wysoko przetworzone produkty, w których górują tłuszcze trans i cukry proste, nie pomoże Ci w drodze do lepszego samopoczucia.
Co za dużo to niezdrowo! Nie zapomnij również o tej jednej, ale prostej zasadzie. To, że coś jest zdrowe nie oznacza, że możesz jeść w to każdych ilościach. Najważniejsze to znać umiar. W połączeniu z dobrze zbilansowaną dietą bogatą w wartości odżywcze odczujemy pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie.
Jesteśmy tym co jemy.
Dlaczego warto zadbać o codzienną dietę z dodatkiem superfoods? To proste! Codzienna dieta dostarczająca organizmowi spore ilości tłuszczów trans, cukrów - czyli np. produkty fast-food i wysoko przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasz organizm, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób m.in.:
- otyłości,
- cukrzycy zarówno I, jak i II stopnia,
- chorób układu krążenia,
- nowotworów,
- innych chorób cywilizacyjnych.
Dieta składająca się z dobrych jakościowo produktów w połączeniu z superfoods przynosi bardzo zadowalające efekty. Lepsze samopoczucie, więcej energii… Brzmi świetnie prawda?
TOP 15 produktów z listy superfoods.
- Spirulina - to niezwykle cenne źródło jodu i polifenoli, dzięki którym produkt ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne i bakteriobójcze. Bogata jest w kwasy: linolenowy, stearynowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy, arachidonowy. To również doskonałe źródło żelaza, białka i aminokwasów.
- Chlorella - ma niezwykłą kompozycję składników odżywczych i prozdrowotnych. Charakteryzuje ją bardzo duża zawartość chlorofilu, witaminy B12, karotenu oraz wielu rzadkich mikro i makroelementów, takich jak cynk i kobalt. Szacuje się, że ok. 60% składu chlorelli stanowi białko zbudowane z aż dziewiętnastu aminokwasów.
- Młody jęczmień - bogaty w chlorofil, witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta-karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, cynk, cynk, krzem. Co ciekawe zielony jęczmień, ma więcej beta-karotenu niż marchew.
- Moringa - nazywana jest także “drzewem długiego życia”, a to za sprawą jej niezwykle cennych właściwości prozdrowotnych. Roślina ta zawiera przeciwutleniacze, białko, potas, żelazo (ok. 25 razy więcej niż szpinak), witaminy A, C, E, mangan, chrom, bor, antyoksydanty, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.
- Orzechy pecan - to świetna przekąska, a dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze, polifenole, witaminy B1, A, D, E, K, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i selen. Zawierają sporą dawkę antyoksydantów, białka i błonnika.
- Migdały - znajdziemy w nich: potas, cynk, mangan, witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, miedź, potas, magnez, sód, cynk błonnik, ryboflawinę, niacynę, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy.
- Orzechy brazylijskie - to jedne z najcenniejszych orzechów. Dostarczają białka, węglowodanów, zawierają błonnik, witaminy z grupy B, E, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk oraz selen, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej orzechy brazylijskie nie zawierają glutenu.
- Orzechy włoskie - to składnik prawidłowo zbilansowanej diety. Zawierają pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze, witaminy A, witaminy z grupy B, C, E, K, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk, sód.
- Nasiona chia - inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. W tych małych kuleczkach zawarte są cenne wartości odżywcze. Kwasy omega-3, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone.
- Jagody goji - już od tysięcy lat wykorzystywane w naturalnej medycynie. Są bogatym źródłem witamin C, B1, B2, B6, E a także składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen. Zawierają aż 18 aminokwasów, co czyni je dobrym źródłem białka. Mają 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i przeciwutleniacze.
- Siemię lniane - cenione już od wieków. Jest bogate w błonnik, aminokwasy, białko, witaminy z grupy B, C, E, K, cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, tłuszcze nienasycone, zdrowe kwasy tłuszczowe.
- Olej kokosowy - jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, cynk, witaminy E, B2, B6, C, K, kwas foliowy.
- Komosa ryżowa - źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin: A, B6, E, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, cynku fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia, żelaza.
- Sezam - dostarcza żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź; jest dobrym źródłem fitosteroli, witamin: A, E, witamin z grupy B, błonnika, białka, kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych.
- Żurawina - ma liczne właściwości. Zawiera białko, błonnik, witaminy C, witaminy z grupy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.