Jak dbać o jelita?
Jelita to organ bardzo ważny, jednak jest często przez nas zaniedbywany. Pokazujemy to na co dzień, faszerując się przetworzoną żywnością, zapominając o umiarze przy stole, ignorując sygnały ostrzegawcze, jakimi są wzdęcia, zgaga, zaparcia, biegunki czy ból brzucha po każdym posiłku. Jelita są cierpliwe, ale do czasu. Najwyższy czas, aby poprawić z nimi relacje.
Sprawa wydaje się dość poważna. Statystyki pokazują, że rak jelita grubego jest trzecim
najczęściej występującym nowotworem na świecie.
Do głównych czynników ryzyka zachorowania na raka jelita grubego należą:
- wiek > 40 roku życia,
- zachorowania rodzinne na nowotwory złośliwe,
- zespoły genetyczne,
- stany nabyte czyli zachorowania na raka jelita grubego w przeszłości, zachorowanie na nieswoistą zapalną chorobę jelit, nieprawidłowa dieta, palenie tytoniu i spożywanie w nadmiarze alkoholu etylowego, otyłość, niska aktywność fizyczna.
Problemy z jelitami to nie tylko ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, ale również
inne choroby:
- zespół jelita drażliwego
- SIBO,
- niedrożność jelita grubego,
- uchyłkowatość jelita grubego,
- zapalenie nieswoiste jelita grubego.
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- niedokrwienne zapalenie jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna.
Zacznijmy zatem od początku!
Dieta ma ogromny wpływ na jelita i całe nasze zdrowie. Często nie zdajemy sobie sprawy, że kondycja naszych jelit ma wpływ na nasze samopoczucie, senność, emocje, chęć do życia.
DIETA
Spożywanie dużej ilości cukrów rafinowanych i tłuszczów działa prozapalnie oraz zmniejsza liczebność korzystnych bakterii w naszych jelitach, co w konsekwencji może prowadzić do stanów prozapalnych oraz drobnoustrojów chorobotwórczych. Zmiany te zmniejszają produkcję maślanu i wywołują reakcje zapalne, ale również sprzyja pojawianiu się nieprzyjemnych objawów jak wzdęcia, biegunki i zaparcia.
Jakie zatem produkty warto włączyć do diety, aby zadbać o jelita?
- jogurt (pod warunkiem, że nie mamy nietolerancji na laktozę) jest w wapń, fosfor, witaminy gr. B (B12), bioaktywne peptydy i bakterie kwasu mlekowego. Jego spożywanie może zwiększyć zawartość bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacteria w naszych jelitach.
- kefir (pod warunkiem, że nie mamy nietolerancji na laktozę) Spożycie kefiru ma wpływ na populację mikroflory jelitowej, zwiększając ilość Lactobacillus, Lactococcus i Bifidobacterium.
- prebiotyki to substancje, które wspierają wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. W uproszczeniu to pożywka, którą żywią się bakterie jelitowe.
- kapusta kiszona, które powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej. Zawiera ona zawiera wiele drobnoustrojów, ale dominującym z nich jest Lactobacillus plantarum.
- zielona herbata, która przyczynia się do wzrostu różnorodności mikrobioty jelitowej,
- błonnik witalny Natur Planet, który ma za zadanie poprawić perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie i zapobiega zaleganiu treści pokarmowych w jelitach.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Wiemy o tym, że sport to zdrowie. Lecz czy zdajemy sobie sprawę z tego, że osoba aktywna fizycznie ma znacznie zmieniony mikrobiom w swoich jelitach? Wynika to z tego, że sportowcy i amatorzy sportów statystycznie zdrowiej się odżywiają. Często jedzą wyważone i starannie dobrane posiłki. Nierzadko jednak można zaobserwować również monotonię w spożywanych posiłkach. Intensywny wysiłek fizyczny może zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, natomiast umiarkowany wysiłek może korzystnie wpływać na funkcje bakterii, na co wskazuje wyższy poziom maślanu, który bierze udział w regulacji poziomu cholesterolu, glukozy i lipidów.
CO JESZCZE NEGATYWNIE WPŁYWA NA NASZE JELITA?
1. Spożywanie alkoholu w każdej ilości wiąże się ze stanami zapalnymi jelit i wątroby. U osób z problemami jelitowymi (gazy, wzdęcia, biegunki, zaparcia) zaleca się czasowe wyeliminowanie alkoholu lub całkowite jego nie spożywanie.
2. Zbyt duża ilość cukru rafinowanego w codziennej diecie w dużym stopniu przyczynia się do zaburzenia w metabolizmie glukozy i insuliny, czego skutkiem
możemy być wzrost tkanki tłuszczowej i spadek różnorodności bakteryjnej. Cukier rafinowany znajduje się przede wszystkim w słodyczach, drożdżówkach, ciastkach, pączkach i innych słodkościach, którym często jest się oprzeć. Taka dieta bogata w cukry rafinowane niestety ma negatywny wpływ na nasze jelita.
Co zatem jeść, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego?
Mogą to być różnego rodzaju domowe wypieki, np. ciasteczka owsiane z żurawiną, mieszanka studencka, deser z nasionami chia lub ciasto bananowe na mące kokosowej. Pomysłów jest cała masa!
3. Przewlekły stres może powodować immunosupresję. Nieustanny stres wpływa nie tylko na mózg, ale także na układ odpornościowy, przewód pokarmowy poprzez oś mózg – jelito. Wiele źródeł potwierdza, że stres może przyczyniać się do powstawania takich chorób jak: zespół jelita nadwrażliwego oraz SIBO.
Co zatem robić, aby zniwelować poziom stresu?
Zabiegi takie jak ćwiczenia oddechowe, medytacja, joga, spacer pomagają się odprężyć i uspokoić myśli. Inny sposobem może być wyłączenie telefonu, komputera, telewizora, zaparzenie ulubionej herbaty i chwila kontemplacji z ciekawą książką.
4. Często o tym zapominamy, ale brak snu może powodować wzrost cytokin prozapalnych IL-6, Il-1beta oraz zaburzenie rytmu dobowego. Odpowiednia ilość snu w ciągu doby pozwala na lepszą regenerację naszego organizmu, wpływa korzystnie na pracę nie tylko układu pokarmowego, ale również innych organów wewnętrznych w naszym organizmie.
5. Nieustanne spożywanie niektórych leków wpływa negatywnie na stan mikrobioty jelitowej. Po spożyciu antybiotyków dochodzi do zmniejszania różnorodności mikrobioty jelitowej. Leki przeciwhistaminowe, statyny lub środki mukolityczne, również mogą wpływać na skład mikroflory jelitowej. Dla odpowiedniej i właściwej ilości dobrych bakterii w naszych jelitach, warto spożywać probiotyki, które są zgodne z naszym zapotrzebowaniem.
Zdrowe jelita to klucz do naszego zdrowia. Troska o prawidłowy stan mikroflory przewodu pokarmowego powinna stać się naszym dobrym nawykiem, który znacznie poprawi jakość życia. To on nas w dużym stopniu zależy, jak będzie wyglądać nasze życie.