Olej Kokosowy Nierafinowany

Indeks:

24,80 zł
Brutto
Wybierz opakowanie:
Ilość
Dostępne

  • Polityka bezpieczeństwa - chronimy Twoje dane osobowe Polityka bezpieczeństwa - chronimy Twoje dane osobowe
  • Darmowa dostawa od 119 zł Darmowa dostawa od 119 zł
  • Gwarantowany zwrot do 14 dni Gwarantowany zwrot do 14 dni

Olej kokosowy - zimnotłoczony, nierafinowany

Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się.  

  • Zawartość Kwasu Laurynowego minimum 50 %
  • Doskonały jako zamiennik masła lub margaryny
  • Stosowany zewnętrznie - doskonale pielęgnuje

Składniki: nierafinowany olej kokosowy, tłoczony na zimno 100%

Wielkość porcji: 15 ml

Wartości odżywcze:w 100 gw porcji%RWS w porcji
Wartości energetyczne: 3404 kJ/828 kcal 513 kJ/126 kcal 6%
Tłuszcze 92 g 14 g 20%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 86 g 13 g 65%
Węglowodany 0 g 0 g 0%
w tym cukry 0 g 0 g 0%
Białko 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%

*%RWS – Referencyjne Wartości Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal)

Opakowanie 200 ml zawiera 13 zalecanych porcji do spożycia

Opakowanie 500 ml zawiera 33 zalecanych porcji do spożycia

Opakowanie 900 ml zawiera 60 zalecanych porcji do spożycia

Informacja o alergenach:

W zakładzie produkcyjnym pakowane są również - sezam, migdały, orzechy arachidowe, różne orzechy

Przechowywanie:

Olej kokosowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.

Termin przydatności:

12 miesięcy od daty produkcji

Olej kokosowy tłoczony jest zgodnie z bieżącymi zamówieniami, dzięki temu masz pewność,
że produkt jest świeży i zachowuje swoje właściwości
Rodzaj opakowania:

szklany słoik z aluminiową nakrętką

Pojemność:

200 ml, 500 ml, 900 ml

Kraj pochodzenia surowcai:

Indonezja

Kraj tłoczenia:

Polska

Producent:

INFO-FARM Michał Staś, ul. Poprzeczna 37a, 43-300 Bielsko-Biała

Olej kokosowy virgin (nierafinowany)

Cenne właściwości oleju kokosowego znane są od wieków mieszkańcom południowo-wschodniej Azji. W starożytnych Indiach palmę kokosową nazywano drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Tamtejsza ludność czerpie z oleju kokosowego całymi garściami. Piękna cera Azjatek zachwyca cały świat, a badania potwierdzają, że wśród mieszkańców wysp Pacyfiku odsetek osób, umierających na zawał lub udar, w porównaniu z innymi częściami globu jest znikomy.

Olej kokosowy virgin (nierafinowany) otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze do 40oC pozyskuje się bogactwo witamin i minerałów - witaminy: B, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez.

Głównymi składnikami oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie kwas laurynowy. Dzięki średniołańcuchowej budowie kwasów (MCFA - medium chain fatty acids), posiada inne właściwości niż niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec), zbudowane z długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy o średnim łańcuchu są mniejsze i łatwo przyswajalne - do rozkładu nie potrzebują enzymów trzustkowych. Proces przyswajania rozpoczynają enzymy śliny, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku żywienia osób z chorobami trzustki. Są błyskawiczne utleniane w wątrobie i wykorzystywane jako źródło energii do innych procesów w organizmie, co zapobiega ich odkładaniu się w tkance tłuszczowej. Stymulują zatem metabolizm, nie powodują otyłości, a nawet mogą wspomóc utratę wagi.

Olej kokosowy virgin ma biały kolor i bez utraty swoich właściwości może zmieniać konsystencję w zależności od temperatury pomieszczenia. Posiada intensywny kokosowy aromat.

Olej kokosowy nierafinowany - właściwości

Badania naukowe wskazują na szereg korzystnych właściwości oleju kokosowego. Do najważniejszych zalicza się działanie:

  • bakteriobójcze i wzmacniające organizm
  • przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co wspomaga leczenie chorób układu krążenia, chorób zapalnych, autoimmunologicznych czy chorób układu nerwowego (m.in. Alzheimera i Parkinsona)
  • przeciwgrzybicze, dzięki obecności kwasu kaprylowego
  • antybakteryjne i antywirusowe, co pomocne jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, infekcji skórnych i trądziku

Ponadto spożywanie oleju kokosowego:

  • wspiera metabolizm oraz pomaga w utracie zbędnych kilogramów
  • poprawia elastyczność naczyń krwionośnych
  • wpływa korzystnie na produkcję zdrowego cholesterolu
  • wspomaga profilaktykę osteoporozy
  • hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i infekcje jamy ustnej
  • wspomaga układ odpornościowy
  • zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry

Olej kokosowy - zastosowanie

Olej kokosowy posiada temperaturę dymienia bliską 180oC, może być więc wykorzystywany do smażenia i pieczenia. Należy jednak unikać długotrwałej obróbki cieplnej oleju, a także tzw. smażenia głębokiego. Jest doskonałym zamiennikiem margaryny lub masła jako dodatek do ciast i pieczywa. Z powodzeniem wykorzystamy go również do przygotowywania sałatek. Ze względu na swój mocno kokosowy aromat nadaje potrawom orientalny smak.

Olej kokosowy w kosmetyce

Odżywcze i pielęgnacyjne składniki oleju kokosowego znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów, a nawet zębów. Właściwości oleju poprawiają nawilżanie skóry, regulują czynność gruczołów łojowych i działają przeciwutleniająco.

Przyspieszają budowę i regenerację komórek, wygładzają zmarszczki. Dzięki temu olej kokosowy sprawdza się doskonale jako naturalny krem i maseczka do twarzy oraz odżywka do pielęgnacji dłoni i paznokci. Osoby ze skórą suchą i bardzo suchą, chętnie stosują olej kokosowy jako balsam do ciała po kąpieli. Produkt sprawdza się jako środek łagodzący i nawilżający po goleniu i depilacji. Coraz popularniejszy staje się również peeling z oleju kokosowego. Wystarczy zmieszać go z cukrem i delikatnie masować ciało, by cieszyć się zregenerowanym naskórkiem i odpowiednio odżywioną skórą.

Zwolennicy naturalnych kosmetyków cenią olej kokosowy również za właściwości wzmacniające zęby. To produkt o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, dzięki temu zapobiega próchnicy, niweluje nieświeży oddech. Olej kokosowy łagodzi również podrażnienia i krwawienia dziąseł. Stanowi bazę do domowych past do zębów (z dodatkiem sody czy aktywnego węgla) oraz płynów do płukania jamy ustnej (po rozcieńczeniu z wodą).

16 innych produktów w tej samej kategorii:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć