Olej z Czarnuszki Nierafinowany

Indeks:

19,73 zł
Brutto
Wybierz opakowanie:
Ilość
Dostępne

 

 

 

Olej z czarnuszki - zimnotłoczony, nierafinowany

Czarnuszka - wielka moc maleńkich ziaren. Bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, -6, -9. Naturalne wsparcie dla alergików i osób z obniżoną odpornością

Składniki: nierafinowany olej z czarnuszki tłoczony na zimno 100%

Stosowanie: 1-2 łyżki oleju dziennie

Wartości odżywcze:w 100 gw porcji%RWS w porcji
Wartości energetyczne: 3698 kJ/900 kcal 1109 kJ/270 kcal 14%
Tłuszcze 99,9 g 29,8 g 10%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15,2 g 4,56 g 23%
Węglowodany 0 g 0 g 0%
w tym cukry 0 g 0 g 0%
Białko 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%
*%RWS – Referencyjne Wartości Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal)
Informacja o alergenach:

W zakładzie produkcyjnym pakowane są również - sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy

Przechowywanie:

Olej z czarnuszki przechowywać w szczelinie zamkniętym opakowaniu. Chronić od światła, chronić przed dziećmi.
Po otwarciu przechowywać w lodówce – zużyć w ciągu 30 dni od otwarcia

Termin przydatności:

6 miesięcy od daty produkcji podanej na opakowaniu

Olej z czarnuszki tłoczony jest w NaturPlanet zgodnie z bieżącymi zamówieniami, dzięki temu masz pewność,
że produkt jest świeży i zachowuje swoje właściwości
Rodzaj opakowania:

szklana butelka z nakrętką

Pojemność:

100 ml, 250 ml, 500 ml

Kraj produkcji:

Polska

Producent/podmiot odpowiedzialny:

INFO-FARM Michał Staś

Olej z czarnuszki nierafinowany zimnotłoczony - czym jest ?

Jak pozyskuje się olej z czarnuszki? Kminek czarny, popularnie zwany czarnuszką (Nigella sativa) to roślina znana ze swoich zdrowotnych właściwości już w starożytnym Egipcie.

Ich źródłem jest bogaty skład chemiczny nasion tej rośliny. Do produkcji zimnotłoczonego oleju NaturPlanet wykorzystuje się nasiona czarnuszki siewnej. W nasionach znajduje się od 25-40 procent oleju tłustego, bogatego w wartościowe dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, D i E, a także wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, selen, niacynę oraz sterole.

Działa przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie. Nasiona czarnuszki wykazują również aktywność w stosunku do grzybów, pleśni, a nawet niektórych gatunków tasiemców. Roślina reguluje metabolizm, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, a także równoważy poziom insuliny, redukuje uwalnianie glukozy. To powoduje, że czarnuszką powinny zainteresować się osoby chore na cukrzycę typu II.

Szczególnie cenny jest olej pozyskiwany z niewielkich, czarnych nasion rośliny. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 6, 9 i 3, których ludzki organizm nie potrafi wyprodukować sam. Wspiera budowę i rozwój komórek, w tym odbudowę śluzówki jelit, czy komórek wątroby i skóry.

Ponadto olej z czarnuszki ma wpływ na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, poprawia krzepliwość krwi.

Naukowcy udowodnili, że stosowanie oleju z czarnuszki wzmacnia układ odpornościowy organizmu, szczególnie w okresie osłabienia, rekonwalescencji po chorobie czy chemioterapii.

Wszechstronne działanie rośliny ma wpływ także na stany zapalne stawów. Poprawia kondycję skóry i włosów, wygładzając ją, nawilżając i uelastyczniając. Łagodzi objawy łuszczycy.

Charakterystyczny zapach czarnuszki ma źródło w olejkach eterycznych, które pozytywnie wpływają na poprawę samopoczucia.

Jak stosować olej z czarnuszki? Zimnotłoczony, nierafinowany olej z nasion czarnuszki kryje w sobie skoncentrowaną moc niewielkich nasion. Ten proces pozyskiwania oleju ma kluczowe znaczenie dla zachowania właściwości zdrowotnych produktu. Produkt można stosować wewnętrznie jako dodatek do sałatek, twarogów, zup. Wystarczy 1-2 łyżki oleju z czarnuszki dziennie. Dobroczynny olej można stosować również miejscowo na skórę, najlepiej rozcieńczając z innymi olejami (np. kokosowym). Pomaga wówczas w dolegliwościach skórnych (trądzik, egzema, łuszczyca). Produkt wykorzystywany jest często przy masażach ciała.

Olej z nasion czarnuszki można stosować również jako wzmacniający dodatek do szamponów, odżywek do włosów czy kremów do ciała. Po rozcieńczeniu w oliwie z oliwek służyć może także przy zabiegu olejowania włosów. Wystarczy rozpuścić kilka kropel w oleju bazowym, wmasować skórę głowy i włosy, a następnie pozostawić na godzinę pod ręcznikiem. Włosy należy potem dokładnie spłukać szamponem i rozczesać.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

  • kuracja czarnuszką nie jest zalecana w przypadku kobiet w ciąży. Osoby zażywające leki (np. na nadciśnienie) powinny skonsultować z lekarzem, czy spożywanie produktów z czarnuszki nie wchodzi z nimi w interakcję.
  • olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce w ciemnej butelce

16 innych produktów w tej samej kategorii:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć