• Obniżka

Olej Kokosowy rafinowany

Indeks:

12,89 zł
9,02 zł Zniżka 30%
Brutto
Wybierz opakowanie:
Ilość
Dostępne

  • Polityka bezpieczeństwa - chronimy Twoje dane osobowe Polityka bezpieczeństwa - chronimy Twoje dane osobowe
  • Darmowa dostawa od 119 zł Darmowa dostawa od 119 zł
  • Gwarantowany zwrot do 14 dni Gwarantowany zwrot do 14 dni

Olej kokosowy - rafinowany

Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu owoców palmy kokosowej. Olej Kokosowy rafinowany jest poddawany procesom rafinacji, dzięki którym pozbawiany jest charakterystycznego zapachu i smaku kokosa.  Ze względu na wysoką temperaturę dymienia idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. W temperaturze 22-25oC zmienia konsystencję ze stałej na płynną. Budują go średnio łańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, które podczas smażenia nie uwalniają wolnych rodników. Jest idealnym zamiennikiem masła, margaryny oraz innych tradycyjnych olejów stosowanych w codziennej kuchni. Może być również stosowny na zimno np. do pieczywa. Doskonale sprawdza się również do codziennej pielęgnacji ciała i włosów.

Składniki: rafinowany olej kokosowy

Wielkość porcji: 15 ml

Wartości odżywcze:w 100 gw porcji%RWS w porcji
Wartości energetyczne: 3404 kJ/828 kcal 513 kJ/126 kcal 6%
Tłuszcze 92 g 14 g 20%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 86 g 13 g 65%
Węglowodany 0 g 0 g 0%
w tym cukry 0 g 0 g 0%
Białko 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%

*%RWS – Referencyjne Wartości Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal)

Opakowanie 450 ml zawiera 30 zalecanych porcji do spożycia

Opakowanie 900 ml zawiera 60 zalecanych porcji do spożycia

Informacja o alergenach:

W zakładzie produkcyjnym pakowane są również -  sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy

Przechowywanie:

Olej kokosowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.

Termin przydatności:

podany na opakowaniu

Rodzaj opakowania:

szklany słoik z aluminiową zakrętką

Pojemność:

450 ml, 900 ml

Kraj pochodzenia:

Indonezja

Podmiot odpowiedzialny:

INFO-FARM Michał Staś, ul. Poprzeczna 37a, 43-300 Bielsko-Biała

Olej kokosowy rafinowany

Polecany szczególnie osobom, które nie przepadają za intensywnym kokosowym aromatem i smakiem, charakterystycznym dla nierafinowanej postaci. Proces rafinacji odbywa się w wysokiej temperaturze i polega na oczyszczeniu miąższu orzechów kokosa z osadów oraz nadaniu mu bezwonnej i gładkiej struktury. Proces rafinacji zwiększa również trwałość produktu, co przedłuża jego przydatność do spożycia. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej bez obawy, że się zepsuje.

Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej, pozyskiwany w procesie rafinacji. Ze względu na bogactwo średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (MCFA - medium chain fatty acids), szczególnie kwasu laurynowego, wykazuje prozdrowotne działanie. Posiada zupełnie inne właściwości niż oleje z kwasów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, które w opinii naukowców mają niekorzystny wpływ na zdrowie ludzi. Dobroczynne właściwości oleju kokosowego znane były już w starożytnych Indiach. Ze względu na obszar występowania olej kokosowy wykorzystują najczęściej mieszkańcy południowo-wschodniej Azji i wysp Pacyfiku. Badania naukowe wykazują, że tamtejsza ludność w bardzo małym stopniu cierpi na choroby układu krążenia.

Olej kokosowy rafinowany - właściwości

Obecność kwasu laurynowego i kaprylowego wspomaga organizm w zapobieganiu licznym schorzeniom, m.in.: chorób układu krążenia oraz układu nerwowego, chorób zapalnych i grzybic, infekcji skórnych i trądziku. Ponadto spożywanie oleju kokosowego wpływa na ogólną odporność organizmu, wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego i hormonalnego.

Olej kokosowy - zastosowanie

Bezzapachowy olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jego stała konsystencja pozwala stosować go wszędzie tam, gdzie użylibyśmy masła czy margaryny. Sprawdzi się jako produkt do smarowania pieczywa, a także dodatek do wypieków. Rafinowana odmiana ma wyższą temperaturę dymienia - ok. 200oC - może być więc stosowana do smażenia, grillowania i pieczenia. Poddana działaniu wysokiej temperatury nie wydziela żadnych szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków. Olej z kokosa polecany jest również wegetarianom. Jeśli potrzebujemy uniwersalnego tłuszczu do kuchni, olej kokosowy rafinowany będzie dobrym wyborem. Proces rafinacji nie niszczy zawartych w oleju kwasów i ich korzystnych właściwości.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć