Zdrowe tłuszcze - dlaczego są dla nas tak ważne? 0
Zdrowe tłuszcze - dlaczego są dla nas tak ważne?


zdrowe-tluszcze

Zdrowe tłuszcze - dlaczego są dla nas tak ważne?

W pewnym momencie naszego życia wszyscy słyszeliśmy, że jedzenie tłuszczu jest dla nas złe. To nieprawda. Po latach badań wiemy już, że tłuszcz jest istotną częścią zdrowej diety. Ale nie wszystkie tłuszcze są sobie równe i tylko niektóre rodzaje tłuszczów są zdrowe. W skrócie: istnieją trzy główne rodzaje tłuszczów w diecie: tłuszcze nienasycone, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, a każdy z nich inaczej wpływa na nasze zdrowie

1. Dlaczego potrzebujemy dobrych tłuszczów?

  • Elementy budulcowe - tłuszcze są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do tworzenia i utrzymywania zdrowych komórek.
  • Wchłanianie witamin - tłuszcz pomaga organizmowi wchłaniać witaminy, w szczególności witaminę A, D, E i K. Są to witaminy „rozpuszczalne w tłuszczach”, co oznacza, że mogą być rozkładane i wchłaniane w organizmie tylko przy pomocy tłuszczów.
  • Zwiększenie energii - tłuszcze zawierają ponad dwukrotnie więcej kalorii na gram w porównaniu z węglowodanami i białkiem. To sprawia, że tłuszcze są doskonałym źródłem energii, a ponieważ organizm spala tłuszcze powoli, dostarczana przez nie energia jest trwała i stała.


Sprawdź, jakie zdrowe tłuszcze znajdziesz w naszym sklepie!

2. Co się dzieje, gdy jemy zbyt małą ilość zdrowych tłuszczów?
Niedobór tłuszczów w diecie może mieć daleko idące skutki dla naszego zdrowia:

  • Uporczywy głód - tłuszcz jest jednym z najbardziej kalorycznych składników odżywczych. Bez niego możesz jeść więcej kalorii i nadal odczuwać głód.
  • Mgła mózgowa - ludzki mózg składa się w prawie 60% z tłuszczu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają mózgowi zachować zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie.
  • Sucha skóra i włosy - nasza skóra i włosy potrzebują tłuszczów, aby zachować zdrowie i nawilżenie od wewnątrz.
  • Uczucie zimna - nasz organizm potrzebuje tłuszczu do regulacji temperatury ciała.

3. Dlaczego niektóre tłuszcze są dla nas niezdrowe?
Niezdrowe tłuszcze zwiększają poziom cholesterolu LDL w organizmie, który jest rodzajem szkodliwego cholesterolu, który to z kolei gromadzi się na ścianach żył i tętnic, przyczyniając się do chorób serca i udaru mózgu. Zdrowe tłuszcze zwiększają poziom cholesterolu HDL (czasami nazywanego „dobrym cholesterolem”), który wchłania LDL i przenosi go do wątroby, gdzie jest filtrowany i usuwany z organizmu wraz z żółcią.

4. Rodzaje tłuszczów

  • Tłuszcze nienasycone - obniżają poziom złego cholesterolu i mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Istnieją dwa rodzaje tłuszczów nienasyconych: jednonienasycone i wielonienasycone. Chociaż są podobne, mają inny skład chemiczny i występują w różnych produktach spożywczych.
    Tłuszcze jednonienasycone to np. oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej sezamowy, awokado, masło orzechowe, orzechy.
    Tłuszcze wielonienasycone to np. ryby takie jak łosoś, sardynki, śledź, oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, siemię lniane i tofu.
  • Tłuszcze nasycone mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia w przypadku spożywania ich w nadmiernej ilości. Jeśli kiedykolwiek czuliśmy się senni po zjedzeniu dużego, tłustego posiłku, to dlatego, że nasz układ pokarmowy ciężko pracuje, aby “rozbić” te niezdrowe tłuszcze. Pokarmy o dużej zawartości tłuszczów nasyconych to: czerwone mięso, takie jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina, drób z ciemnego mięsa (zwłaszcza ze skórą), masło, ser, lody.
  • Tłuszcze trans to tłuszcze, których powinniśmy unikać w naszej diecie, ponieważ podnoszą poziom złego cholesterolu i obniżają poziom dobrego. Tłuszcze trans mogą również przyczyniać się do cukrzycy typu 2. Produkty spożywcze, które mogą zawierać tłuszcze trans to: popcorn z mikrofalówki, mrożona pizza, tłuszcz i margaryna stała, komercyjne wypieki, takie jak ciasteczka, placki, pączki, ciasta i mieszanki do ciast, fast food.

5. Jak być zdrowym?
Zachęcamy do ograniczania tłuszczów nasyconych, unikania tłuszczów trans i umiarkowanego włączenia tłuszczów nienasyconych. Przestrzeganie tych wskazówek może poprawić zdrowie naszego serca, jednocześnie zmniejszając ryzyko udaru mózgu i cukrzycy. Oto kilka wskazówek, jak wprowadzić te wytyczne w życie codzienne:

  • Włączenie większej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, ryb i drobiu (bez skóry) do codziennych posiłków. Dieta śródziemnomorska jest doskonałym przykładem diety bogatej w zdrowe tłuszcze.
  • Używanie olejów roślinnych i smażenie potraw na oliwie z oliwek zamiast na maśle.
  • Zachowanie czerwonego mięsa na specjalne okazje.
  • Ograniczenie spożycia żywności przetworzonej i fast foodów.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl