Suszone Jagody Goji
Opis
Jagody Goji
Mogą być stosowane jako dodatek do deserów, musli, ciast a także do ryżu i zup warzywnych.
Pochodzące z Chin Jagody Goji od tysięcy lat są wykorzystywane w naturalnej medycynie w wielu rejonach Azji. Mieszkańcy Chin stosują je w chorobach serca, reumatyzmie, aby wyregulować poziom cukru we krwi, a także przy schorzeniach wątroby i płuc.
Jagody goji są bardzo bogatym źródłem witamin C, B1, B2, B6 oraz E oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk i selen. Jagody goji zawierają też aż 18 aminokwasów, co czyni je bardzo dobrym źródłem białka. Ponadto mają też 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, które regulują wytwarzanie hormonów i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
Ze względu na liczne wskazanie zdrowotne jagody goji są zaliczane do grupy tzw. „superfoods” czyli „superżywnosci”. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacniają odporność.
Ich intensywnie czerwonopomarańczowy kolor jest spowodowany znaczną zawartością karotenoidów, wśród których znaczną część stanowią flawonoidy, zeaksantyna i luteina. Są to związki przeciwutleniaczy, chroniące komórki naszego ciała przed uszkodzeniami. Flawonoidy mają ponadto działanie przeciwzapalne i uszczelniają naczynia krwionośne prowadząc do wzmocnienia odporności. Działają też rozkurczowo (stąd jagody goji tradycyjnie są stosowane na bolesne miesiączki) i moczopędnie. Luteina i zeaksantyna z kolei chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami.
Zaleca się włączenie w dietę jagód goji, by chronić układ sercowo-naczyniowy, regulować pracę serca i obniżyć ciśnienie krwi. Mogą również obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i przyczyniać się do wzrostu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL.
Zastosowanie jagód goji:
- dla ochrony układu sercowo-naczyniowego,
- dla regulacji poziomu cholesterolu we krwi,
- dla złagodzenia bólu miesiączkowego,
- na dobry wzrok - dla ochrony siatkówki przed uszkodzeniami,
- dla wzmocnienia odporności.
Składniki: Suszone Jagody Goji
Stosowanie: Zaleca się spożywanie do 40 g suszonych owoców dziennie (ok. 60 – 70 owoców). Osoby przyjmujące leki (w szczególności leki przeciwzakrzepowe) oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem Jagód Goji. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia.
Wartości odżywcze: | w 100 g |
---|---|
Wartości energetyczne | 1657 kJ / 396 kcal |
Tłuszcze | 4,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 22,3 g |
w tym cukry fruktoza glukoza |
11 g 5,5 g 5,6 g |
Białko | 10,6 g |
Błonnik | 6,2 g |
Sól | 0,06 g |
Informacja o alergenach:
W zakładzie produkcyjnym pakowane są również - sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy
Przechowywanie Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Rodzaj opakowania: Torebka papierowa z wkładem poliestrowym ze struną
Pojemność: 250 g, 500 g, 1000 g
Kraj pochodzenia: Chiny
Podmiot odpowiedzialny: INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś ul. J. Baildona 24/3, 40-115 Katowice
Mariusz
Twarde,trzeba namoczyć 30min, w ciepłej wodzie,wtedy są miękkie i smaczne,polecam też zmiksować.