Co to jest agar? Właściwości i propozycje zastosowania.
Galaretki, żelki, frużeliny… Wegetarianie i weganie już nie muszą z nich rezygnować. Agar lub też agar-agar, bo obie nazwy są poprawne to japoński “wynalazek”. W tym wpisie wyjaśnimy czym jest, jakie ma właściwości i do czego możecie go wykorzystać.
Co to jest agar?
To roślinny zamiennik żelatyny. Ta substancja żelująca wytwarzana jest z alg morskich (najczęściej krasnorostów), które pozyskiwane są na dużych głębokościach. Po ich wydobyciu poddawane są obróbce, dzięki czemu uzyskujemy proszek, granulki, kostki lub też inne formy agar-agar. Tradycyjnie krasnorosty pozyskiwane były wyłącznie u wybrzeży japońskich, obecnie uprawy tych alg prowadzone są także w Hiszpanii, Egipcie, czy Nowej Zelandii.
Właściwości agar-agar.
Jest bezwonny, bezsmakowy i przezroczysty, dzięki czemu jest wszechstronny w użyciu - nadaje się do przyrządzania deserów, sosów, a także wytrawnych dań. Agar stanowi źródło cennych witamin takich jak: K, E oraz niektóre z grupy witamin B. Jest bogaty w błonnik i wartościowe składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy i jod.
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego pobudza perystaltykę jelit. Wapń wzmacnia kości i zęby. Agar może być stosowany w dietach oczyszczających, redukcyjnych ponieważ wykazuje właściwości detoksykujące.
Do czego można dodać agar?
Może być stosowany jako dodatek do żywności, na niektórych produktach możecie spotkać się z oznaczeniem E406. Znajdziecie go m.in. w:
- galaretkach, piankach, cukierkach…,
- dżemach i marmoladach,
- serach i produktach mlecznych,
- sosach, bulionach.
- frużeliny
Uwaga! Tężenie agaru może być nieco inne w środowisku kwaśnym np. w niektórych sokach owocowych.
Poniżej znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem agar-agar.
Przepis I: Panna Cotta z jogurtu i mleka
Do jej przygotowania potrzebujecie:
- 250 ml półtłustego mleka
- 2 łyżeczki agaru w proszku
- ziarenka wanilii
- 3 łyżeczki miodu lub innego słodzika np. syrop klonowy
- 400g jogurtu naturalnego
Agar należy wsypać do mleka, następnie przelać do rondelka i dodać wanilię i miód. Wszystko razem zagotować i odstawić na 2 minuty do przestygnięcia. Do tak przygotowanej mieszanki należy dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać, przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Przepis II: Truskawkowy mus do deserów
Potrzebujecie kilku składników:
- 2 szklanki truskawkowego purée
- 2 łyżeczki agaru
- 1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub miodu
- kilka kropel cytryny
Do zmiksowanych na purée truskawek dodajcie odrobinę soku z cytryny i słodzik, na który się zdecydowaliście. Doprowadźcie sos do wrzenia. Następnie dodajcie agar i bardzo szybko mieszajcie. Możecie rondelek trzymać chwilę nad ogniem, aż agar-agar całkowicie się rozpuści. Odstawcie do ostygnięcia. Zanim jednak całkowicie zastygnie wylejcie mus na serniczek lub inny deser.
Przepis III: Żelki dla dzieci i dorosłych z agarem
Przepis znajdziesz na naszym profilu Instagram
Film z przepisem
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepis IV: Warzywne galaretki
Do przygotowania potrzebujecie poniższe składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżeczki agaru
- 800 ml wody 4 filiżanki
- 3 sztuki liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku ewentualnie
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny do polania
Włoszczyznę obierzcie, włóżcie do garnka i zalejcie wodą (800 ml). Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz). Gotujcie do miękkości warzyw, jednak uważajcie, żeby ich nie rozgotować (nie wylewajcie bulionu). Pokrójcie warzywa w kosteczkę i przełóżcie do naczynek, możecie dodać też zielony groszek bądź kukurydzę, czy zieloną pietruszkę - będzie wyglądać ciekawiej. Do garnka z przygotowanym na warzywach bulionem wsypcie agar i dynamicznie i dokładnie wymieszajcie. Pogotujcie go ok 2-3 minuty i tak przygotowanym wywarem zalejcie warzywa w naczynkach. Po przestygnięciu wstawcie do lodówki.
Do podania możecie polać galaretki sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.