Co w ulu bzyczy? Kilka faktów o pszczołach + 3 pyszne przepisy
Dziś o wsparciu dla najbardziej pożytecznych owadów świata. Mowa oczywiście o pszczołach.
W dobie chemizacji rolnictwa, wszechobecnych nawozów i pięknie obsadzonych przydomowych ogródków, pszczoły potrzebują naszej pomocy.
Zacznijmy od najmniejszego z możliwych "kroków", a mianowicie od przydomowych ogródków. Tak! Mało kto jest świadomy tego, że większość z naszych ogrodów jest nieatrakcyjna dla zapylaczy (czyli nie tylko dla pszczół)! Mamy piękne zielone trawniki, zielone tuje, równo przystrzyżone żywopłoty, a skalniaki obsypane korą lub żwirkiem. Coraz trudniej doszukać się drzew owocowych, które kwitną wiosną, a latem dają owoce.
W planowaniu nowych nasadzeń podczas nadchodzącej wiosny pomyślmy zatem o roślinach miododajnych, które nie tylko zaproszą pszczołowate do naszych ogrodów, ale i nacieszą oko eksplozją kolorów - GWARANTUJEMY! Warto skorzystać z gotowych mieszanek roślin miododajnych lub samemu wyselekcjonować interesujące nas gatunki. Do najbardziej popularnych, nie wymagających specjalnego nakładu pracy należą: koniczyna, lebiodka pospolita, lubczyk, żmijowiec, złocienie, szałwia, chaber bławatek, dzwonek ogrodowy, facelia błękitna, gorczyca biała, gryka, słonecznik czy lawenda. Pozwalając tym roślinom się rozrastać stworzymy bioróżnorodny i cieszący oko krajobraz, z korzyścią dla pszczół, które będą mogły korzystać ze słodkiego nektaru i pyłku kwiatowego tuż pod naszymi oknami...
Czy to nie piękne?
Wszyscy lubimy cyferki, dlatego poniżej kilka pszczelarskich ciekawostek:
- jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia (przy sprzyjających warunkach pogodowych) jest w stanie przynieść 3g miodu - jedną łyżeczkę
- 35 dni - tyle średnio żyje pszczoła robotnica, królowa nawet 5 lat!
- 60 000 tyle pszczół może liczyć rodzina pszczela zamieszkująca jeden ul
- 1000 - mniej więcej tyle kwiatów musi odwiedzić pszczoła, żeby zapełnić swoje wole miodowe i wrócić z nektarem do ula
- 25 km/h z taką prędkością latają pszczoły
- 1 - pszczoła może użądlić tylko raz, chwilę po pozostawieniu w ciele ssaka żądła wraz z aparatem jadowym, umiera
Tekst przygotowany we współpracy z @PasiekaTosia. Dziękujemy!
Przepis I - Tosty z masłem orzechowym i pyłkiem pszczelim:
- chleb tostowy
- 1 szklanka orzechów arachidowych
- szczypta soli
- pyłek pszczeli
- miód
Orzechy włóż do kielicha blendera i zmiksuj (jeśli masz stary blender możesz dodać 1 łyżkę oleju o neutralnym smaku - będzie łatwiej). Nie zapominaj o przerwach, aby nie przegrzać blendera! Jeśli chcesz, aby Twoje masło orzechowe miało słodki posmaczek dodaj 1 łyżkę miodu. Lubisz eksperymentować w kuchni? Baw się składnikami, możesz dodać kakao, kokos, cynamon i wiele innych.
Chlebek tostowy włóż do opiekacza, następnie posmaruj domowym masełkiem orzechowym i posyp pyłkiem pszczelim. To pyszne i zdrowe śniadanie!
Przepis II - Masło miodowe + chlebek z ziarnami:
- masło
- ulubiony miód
- cynamon
Masło ucieraj tradycyjnie (w moździerzu lub drewnianą kulą) stopniowo dodawaj miodu, tak aby jak najdokładniej rozprowadzić i połączyć składniki. Na koniec dodaj szczyptę cynamonu do podkreślenia smaku.
Chlebek z ziarnami:
- 3 szklanki mąki (typ 650)
- 2 szklanki ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- łyżka soli
- łyżka cukru
- 7 łyżek dowolnych ziaren np. siemię lniane.
Wszystkie składniki wrzuć do miski i delikatnie wymieszaj do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Odstaw do wyrośnięcia na 40- 50 minut pod ściereczką. Nagrzej piekarnik na 180 stopni (góra-dół). Przełóż wyrośnięte ciasto na blachę i włóż do piekarnika na 90 minut (po upływie 75 minut można podnieść temperaturę do 210 stopni).
Psst. Mąkę pszenną możecie zastąpić mąką ryżową - otrzymacie wtedy wersję bezglutenową. Aby chlebek nie wyszedł zbyt sypki możecie dodać 1-2 łyżki łupin babki jajowatej.
Przepis III - Witaminowy koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim
- 1 1/2 banana
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka pyłku pszczelego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki nerkowców
Wszystkie składniki zblenduj. Smacznego!