Drożdze nieaktywne - czym są i jakie mają właściwości?
Drobne kuleczki przypominające nieco płatki śniadaniowe - mowa o Crunch Yeast (kruche drożdże nieaktywne). Produkt ten staje się coraz bardziej popularny, szczególnie wśród osób będących na diecie wegańskiej. Czym dokładnie są drożdże nieaktywne i jakimi właściwościami się charakteryzują? Do czego można je dodawać? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym wpisie.
Nieaktywne - o co chodzi?
Drożdże wykorzystywane do pieczenia, czy przeprowadzenia procesu fermentacji pewnie już nie raz używaliście w swojej kuchni. Drożdże nieaktywne pochodzą od tych samych mikroorganizmów: Saccharomyces cerevisiae. Jednak, gdy osiągną pożądaną objętość są dezaktywowane - w taki sposób są pozbawione swoich funkcji. W praktyce oznacza to tyle, że nie uda przygotować się z nich dań, do których byłyby potrzebne funkcje fermentacyjne (piekarnicze i piwowarskie). Co więcej, w związku z tym, że nie fermentują - nie musicie obawiać się negatywnych skutków ze strony układu pokarmowego.
Do czego można to użyć?
Może Was trochę zaskoczymy, lub nie… Crunch Yeast mogą być stosowane jako dodatek do dań - wspaniale wzmacniają walory smakowe przygotowanych potraw nadając lekko słono – orzechową nutę smakową. Polecane są również jako posypka do sałatek, zup, sosów, jogurtów i musli. Drożdże nieaktywne doskonale sprawdzają się w diecie wegańskiej.
Poniżej przepis na wegański twarożek z nerkowców i drożdży nieaktywnych:
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki mleka roślinnego, np. sojowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- Ulubione dodatki, np. rzodkiewka , papryka czerwona, ogórek kiszony.
Orzechy nerkowca należy zalać wodą i odstawić na minimum 12 godzin. Namoczone orzechy odcedzić. Następnie przełożyć wszystkie składniki do blendera. Zblendować. Twarożek przełożyć do miseczki i udekorować dodatkami.
Wartości odżywcze i właściwości Crunch Yeast
Nieaktywne drożdże są bogate w białko i witaminy, głównie z grupy B. Wartość odżywcza w 100g Crunch Yeast wygląda następująco:
Zawarte w drożdżach nieaktywnych składniki pozytywnie wpływają na stan naszych włosów paznokci oraz na nasz układ nerwowy. Pomagają także w poprawie koncentracji, metabolizmu, ograniczają łaknienie na słodycze, a także wpływają na stan kości.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście drożdży nieaktywnych w swojej kuchni, to koniecznie przetestujcie. My możemy Wam zdradzić, że większość z nas ma już na stałe wpisane Crunch Yeast w jadłospisie. Świetnie sprawdza się jako chrupiący dodatek do sałatek, a niektórzy jedzą je jak chrupki :)