Celiaklia - co należy o niej wiedzieć? 0
Celiaklia - co należy o niej wiedzieć?


celiaklia-baner

Celiakia. Co należy o niej wiedzieć

Celiakia to poważna choroba autoimmunologiczna występująca u osób predysponowanych genetycznie, w której spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia jelita cienkiego. Szacuje się, że dotyka 1 na 100 osób na całym świecie.


Czym jest celiaklia
Celiakia to zaburzenie trawienne spowodowane nieprawidłową reakcją immunologiczną na gluten. Większość z nas wie, że gluten jest białkiem występującym w produktach spożywczych z pszenicy, jęczmienia, żyta i pszenżyta, natomiast nie każdy pewnie sobie uświadamia, że występuje on również w owsie wyprodukowanym w zakładach przetwórczych, które przetwarzają inne zboża. Za sprawą bardzo szerokiego zastosowania powyższych zbóż, gluten można znaleźć nawet w niektórych lekach, witaminach, a nawet szminkach! Odpowiedzią immunologiczną na gluten w przypadku gdy chorujemy na celiakię są toksyny, które niszczą kosmki jelitowe. Kiedy kosmki ulegają uszkodzeniu, organizm nie jest w stanie wchłonąć odpowiedniej ilości składników odżywczych z pożywienia. Może to prowadzić do niedożywienia lub innych poważnych komplikacji zdrowotnych. Długo nieleczona celiakia może być również przyczyną trwałego uszkodzenia jelit. Osoby z celiakią muszą wyeliminować z diety wszystkie formy glutenu. Obejmuje to większość pieczywa, wypieków, piwa i żywności, w której gluten może być stosowany jako składnik stabilizujący. Osoby z celiakią powinny mieć również w swojej kuchni strefę wolną od glutenu, czyli posiadać swoje talerze, sztućce oraz deski.


Jakie są objawy celiakii?
Objawy celiakii zwykle dotyczą jelit i układu pokarmowego, ale mogą również dotyczyć innych części ciała. Dzieci i dorośli mają zwykle inny zestaw objawów.


Objawy celiakii u dzieci
Dzieci z celiakią mogą czuć się zmęczone i rozdrażnione. Mogą również być mniejsze i dojrzewać nieco później. Inne typowe objawy to:

  • utrata wagi
  • wymioty
  • wzdęcia brzucha
  • ból brzucha
  • uporczywe biegunki lub zaparcia
  • blade, tłuste, śmierdzące stolce


Objawy celiakii u dorosłych
Dorośli z celiakią mogą odczuwać objawy trawienne. Jednak w większości przypadków objawy dotyczą również innych obszarów ciała. Objawy te mogą obejmować:

  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • ból i sztywność stawów
  • słabe, kruche kości
  • drgawki
  • zmęczenie
  • schorzenia skóry
  • drętwienie i mrowienie w dłoniach i stopach
  • przebarwienie zębów lub utrata szkliwa
  • blade rany w jamie ustnej
  • nieregularne miesiączki
  • niepłodność i poronienie


Niektóre osoby z celiakią nie mają żadnych objawów. Jednak w dalszym ciągu mogą rozwijać się powikłania, wywołane chorobą.


Kto jest zagrożony celiakią?
Celiakia występuje rodzinnie. Według Centrum Medycznego Uniwersytetu w Chicago , prawdopodobieństwo zachorowania na celiakię wynosi 1 na 22 osoby, jeśli rodzice lub rodzeństwo cierpieli lub cierpią na tę chorobę. Osoby z innymi chorobami autoimmunologicznymi i pewnymi zaburzeniami genetycznymi są również bardziej narażone na celiakię. Wśród chorób i zaburzeń predysponujących do celiakii wymienić można:

  • toczeń
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • cukrzycę typu 1
  • chorobę tarczycy
  • autoimmunologiczną chorobę wątroby
  • chorobę Addisona
  • zespół Sjogrena
  • zespół Downa
  • zespół Turnera
  • nietolerancję laktozy
  • raka jelita
  • chłoniaka jelitowego

Jak diagnozuje się celiakię?
Diagnoza rozpoczyna się od badania fizykalnego i wywiadu medycznego. Lekarze wykonają również różne testy, aby potwierdzić diagnozę. Osoby z celiakią często mają wysoki poziom przeciwciał przeciwko endomysium (EmA) i przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG IgA). Można je wykryć za pomocą badań krwi. Testy są najbardziej wiarygodne, gdy wykonuje się je podczas gdy w diecie jest jeszcze gluten.

Typowe badania krwi obejmują:

  • morfologia krwi (CBC)
  • testy czynności wątroby
  • test cholesterolu
  • test poziomu fosfatazy alkalicznej
  • test albuminy w surowicy


Jak leczy się celiakię?
Jedynym sposobem leczenia celiakii jest trwałe wyeliminowanie glutenu z diety. Pozwala to kosmkom jelitowym regenerować się i prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze. Objawy mogą ulec poprawie w ciągu kilku dni po odstawieniu glutenu z diety. Nie należy jednak przestawać jeść glutenu, dopóki nie zostanie postawiona diagnoza. Przedwczesne usunięcie glutenu może zakłócać wyniki badań i prowadzić do niedokładnej diagnozy.


Środki ostrożności dla osób z celiakią
Utrzymanie diety bezglutenowej nie jest łatwe. Na szczęście wiele firm produkuje obecnie produkty bezglutenowe, które można znaleźć w różnych sklepach spożywczych. Etykiety na tych produktach muszą być oznaczone jako „bezglutenowe”.

Jeśli masz celiakię, musisz wiedzieć, które produkty są bezpieczne. Oto szereg wskazówek żywieniowych, które pomogą Ci określić, co jeść, a czego unikać.

Unikaj następujących składników:

  • pszenica
  • orkisz
  • żyto
  • jęczmień
  • pszenżyto
  • bulgur
  • durum
  • mąka
  • mąka graham
  • kasza manna



Unikaj (chyba że etykieta mówi “bezglutenowe”):

  • piwo
  • chleb
  • ciasta i torty
  • cukierki
  • płatki śniadaniowe
  • ciasteczka
  • krakersy
  • grzanki
  • sosy
  • imitacje mięs lub owoców morza
  • owies
  • makaron
  • przetworzone wędliny, kiełbaski i hot dogi
  • sosy sałatkowe
  • sosy (w tym sos sojowy)
  • zupy



Możesz jeść:

  • gryka
  • kukurydza
  • amarant
  • maranta
  • mąka kukurydziana
  • mąka kokosowa
  • mąka migdałowa
  • mąka z ryżu, soi, kukurydzy, ziemniaków lub fasoli
  • tortilla kukurydziana
  • komosa ryżowa
  • ryż
  • tapioka


PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO BEZGLUTENOWE

Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 g miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)


Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Jajka ubić z miodem na puszystą masę. Może potrwać to nawet 10 minut. Dodać cynamon oraz mąkę migdałową i delikatnie wymieszać za pomocą silikonowej szpatułki. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut lub do momentu suchego patyczka.


celiaklia-placek


Zdrowa, bezglutenowa żywność obejmuje również::

  • świeże mięso, ryby i drób, które nie były panierowane, ani marynowane
  • owoce
  • większość produktów mlecznych
  • warzywa skrobiowe, takie jak groszek, ziemniaki, w tym bataty i kukurydza
  • ryż, fasola i soczewica
  • warzywa
  • wino, likiery destylowane, cydry i napoje spirytusowe


Twoje objawy powinny ulec poprawie w ciągu kilku dni lub tygodni od wprowadzenia zmian w diecie, jednak proces gojenia się jelita trwa znacznie dłużej. U dzieci jelito goi się zwykle w ciągu trzech do sześciu miesięcy. U dorosłych może potrwać to nawet kilka lat. Gdy jelito całkowicie się zagoi, organizm będzie w stanie prawidłowo przyswajać składniki odżywcze.



Źródła:
niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/celiac-disease/Pages/facts.aspx
ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001280/
celiac.org/celiac-disease/dermatitis-herpetiformis/
mayoklinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/basics/lifestyle-home-remedies/con-20030410
celiac.org/celiac-disease/what-is-celiac-disease/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl