Pasty na wzmocnienie odporności – przepisy
W okresie zimowym, gdy nie trudno złapać przeziębienie, grypę lub inną infekcję, nasz organizm potrzebuje dodatkowego wzmocnienia i dostarczenia jak największej porcji witamin. Sprawdzonym, a zarazem pysznym sposobem jest przyrządzenie pasty poprawiającej odporność z różnych wartościowych produktów. Oczywiście, najlepszy efekt będzie widoczny po regularnym ich spożywaniu przez kilka kolejnych tygodni.
Pasta 1
Składniki:
- 250 g suszonych moreli,
- 250 g rodzynek z ciemnych winogron,
- 250 g suszonych śliwek,
- 250 g fig,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 1 cytryna,
- 250 g miodu naturalnego.
Jak przygotować?
1. W blenderze, albo maszynce do mięsa zmiel suszone owoce, orzechy i pokrojoną cytrynę bez pestek.
2. Następnie dodaj miód do pasty i dokładnie wymieszaj.
3. Taką mieszankę przechowuj w lodówce. Możesz trzymać ją tam nawet przez kilka miesięcy.
Dziennie dorośli powinni zjadać 1 łyżkę 3 razy dziennie, a dzieci 1 łyżeczkę również 3 razy w ciągu dnia i najlepiej nie na pusty żołądek. Jeśli jesteś po operacji, albo po prostu masz obniżoną odporność ta pasta postawi Cię na nogi
Pasta 2
Składniki:
- ½ awokado
- ⅓ kostki twarogu
- 1 łyżka posiekanej natki
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dokładny sposób jej przygotowania, znajdziecie w filmie na naszym Instagramowym profilu
Ze świeżą bagietką smakuje wybornie
Pasta 3
Przygotuj składniki w równych proporcjach:
- Kurkuma
- Czosnek
- Imbir
- Miód
Jak przygotować?
1. Obierz korzeń imbiru. Wraz z kurkumą, czosnkiem i miodem umieść go w blenderze, albo rozgnieć w moździerzu.
2. Pastę przechowuj w lodówce, najlepiej w zamkniętym słoiczku, nie dłużej niż 2 tygodnie.
Łyżeczkę pasty spożywaj co najmniej raz dziennie. Możesz popić ją mlekiem lub ciepłą herbatą. Ze względu na intensywny zapach czosnku, najlepiej przyjmować pastę na noc.
Pasta ta może być stosowana również jako przyprawa w kuchni orientalnej, tak jak pasta curry. Powinieneś jednak wiedzieć, że gotowanie może spowodować utratę niektórych właściwości.
Jeśli nie masz dostępu do świeżej kurkumy, możesz też wykorzystać sproszkowaną.