Zdrowe Święta - przepisy 0
Zdrowe Święta - przepisy


maki-tekst%20blogowy1.jpg

Zdrowe święta, a może by coś zmienić?

Witamina C, mąki, zamienniki cukru + przepisy

Czy znasz proste patenty na zdrowe święta?
Podczas świąt często nie możemy się oprzeć zjedzeniu zbyt dużej ilości pyszności i smakołyków, na które czekamy przez cały rok. Jak nie odmawiać sobie świątecznych potraw, a jednocześnie uniknąć niestrawności i złego samopoczucia po przejedzeniu?
Oto kilka prostych, ale skutecznych porad:

  • Używaj ziół i dobrych przypraw wspomagających trawienie, takich jak: imbir, rozmaryn, majeranek, koperek, kminek, czy cynamon. Do wędlin możesz dodać chrzanu. Po jedzeniu dobrze jest napić się zielonej herbaty.
  • Nie głódź się cały dzień, by później zjeść duży pyszny obiad. Będziesz czuć się lepiej, jeśli wcześniej zjesz choć niewielką przekąskę.
  • Po jedzeniu zadbaj o odrobinę ruchu, może to być nawet pomaganie w kuchni, czy podawanie do stołu.
  • Sprawdzonym sposobem jest jedzenie na mniejszym talerzu, wtedy nałożysz sobie mniejszą porcję i tym samym mniej zjesz.
  • Nie musisz rezygnować ze słodyczy, ale możesz zjeść z kimś kawałek ciasta na pół

Zdrowe mąki
Dużo pieczesz i nie lubisz odmawiać sobie słodkiego? A może by tak spróbować mąkę pszenną zastąpić innymi - zdrowszymi mąkami? W naszym sklepie znajdziesz: mąkę migdałową, mąkę ryżową oraz mąkę kokosową.
Poniżej podajemy kilka pomysłów na zastosowanie naszych zdrowych mąk.

1. Mąka ryżowa
Świetnie sprawdzi się do słodkich wypieków i deserów. Jest też zalecana do zagęszczania deserów, zup i sosów.
To świetna, lekkostrawna alternatywa dla mąki pszennej. Jej spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Mąka ryżowa, dzięki zawartości magnezu, zwiększa wchłanianie wapnia, a co za tym idzie korzystnie wpływa na stan kości. Włączenie jej do diety może również korzystnie wpływać na włosy oraz paznokcie.

Przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki ryżowej mąki ryżowej
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (albo słodzika)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (polecamy olej kokosowy)

Przepis:
– Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj dokładnie do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
– Rozpuść olej kokosowy na patelni i zaczekaj chwilę do uzyskania odpowiedniej temperatury.
– Naleśniki smaż do zrumienienia, a następnie odwróć na drugą stronę.
– Na koniec udekoruj ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym lub owocami.

2. Mąka migdałowa
Ma ona naturalny delikatnie słodki smak. Nadaje się do wielu wypieków. Upieczesz z niej między innymi wyśmienite gofry, ciasta, czy naleśniki.
Mąka migdałowa to idealna alternatywa dla mąki pszennej. Podobnie jak dwie pozostałe opisane tutaj mąki świetnie nadaje się dla osób stosujących dietę bezglutenową. Jest też dobrą propozycją dla osób dążących do utraty wagi.

Przepis na ciasteczka migdałowe
Te proste ciasteczka bezglutenowe będą świetnym dodatkiem do kawy i wspaniale sprawdzą się jako zdrowa przekąska.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 łyżki stołowe cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki drobnej soli morskiej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe wody

Przepis:
– Rozgrzej piekarnik do 175 °C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
– W misce dokładnie wymieszaj na gładką konsystencję (bez grudek): wodę i mąkę migdałową, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i (opcjonalnie) sól.
– Nabieraj ciasto na łyżkę stołową i wykładaj na blachę, zostawiając 4-5 cm odstępy, tak aby uformowały się okrągłe ciasteczka.
– Piecz przez ok. 13 – 16 minut, aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowego koloru.
– Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

3. Mąka kokosowa
To idealna alternatywa dla mąki zbożowej dla osób, którym zależy na obniżeniu wagi ciała. Idealnie nadaje się do pieczenia.
Mąka kokosowa jest niezwykle bogatym źródłem błonnika w diecie, gdyż w 100 g mąki kokosowej jest nawet 39 g błonnika, podczas gdy w mące pszennej typu graham jest go zaledwie 8 g. Błonnik wypełnia jelita i powoduje długotrwałe uczucie sytości, dlatego wystarczy zjedzenie małej porcji, aby poczuć się najedzonym. Błonnik wspiera też procesy trawienne, chroni jelita i pomaga usuwać toksyny z układu pokarmowego.
Muffinki z mąki kokosowej
Będą świetną przekąską na przyjęcia dla dzieci, a nawet dorosłych. Są bardzo delikatne i można stosować je w diecie keto.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 4 jaja rozmiar L,
  • ½ szklanki cukru lub 1 ½ szklanki stewii,
  • 1 łyżeczka nasion wanilii,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przepis:
– Mleczko kokosowe przelej do miski. Ubijaj do uzyskania delikatnej gładkiej masy.
– W innej misce ubij jaja z cukrem i wanilią, a następnie dodaj je do mleczka kokosowego
– Następnie dodaj mąkę, sól i sodę. Wymieszaj.
– Jeśli ciasto ciężko wymieszać i wydaje się zbyt gęste, dodaj do niego łyżkę lub dwie łyżki wody.
– Piecz 18-20 min w temp. 190°C.

Zamienniki cukru
Nieustannie w kuchni sięgasz po biały cukier? Może to dobry czas, aby wypróbować jeden z jego zamienników. Będzie to na pewno dobry wybór dla Ciebie, a także Twojej rodziny.
Zamiennikiem wartym uwagi jest Ksylitol. Ma on wiele cech pozytywnie wpływających na zdrowie, min. dobrze chroni zęby przed próchnicą (roztworem ksylitolu z wodą można płukać jamę ustną). Ksylitol ma bardzo słodki smak, więc idealnie sprawdzi się jako środek słodzący dodawany do napojów i wypieków. Zawiera on aż o 40% mniej kalorii niż zwykły biały cukier, a po jego spożyciu poziom cukru we krwi tylko minimalnie wzrasta.
Jeśli zamienniki cukru, to coś, co chciałbyś wypróbować, to zajrzyj na naszą stronę i wybierz, któryś dla siebie:
Zamienniki cukru NaturPlanet

Witamina C
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie jest odpowiedni poziom witaminy C. Oprócz wzmacniania odporności pomaga ona również w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania stawów, gęstości kości oraz ułatwia gojenie ran. Oto kilka pomysłów, jak przemycić ją do swojej diety:

1. Sałatka z rzodkiewki
Propozycją na danie bogate w witaminę C może być sałatka z rzodkiewki. Oto przepis na tą szybką i zdrową przekąskę:
– Pokrój umytą sałatę i włóż ją do miski.
– Dodaj pokrojone rzodkiewki.
– Pokrój czerwoną paprykę i dodaj do sałatki
– Na końcu dopraw do smaku sokiem z cytryny, oliwą i solą.

2. Sałatka owocowa bogata w witaminę C
To bardzo prosty przepis, który daje nam opcję uzyskania dodatkowego źródła witaminy C.
– Posiekaj pomarańcze, guawę i ananasa.
– Dodaj sok pomarańczowy, cytrynę oraz miód do osłodzenia.

Smacznego!



Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl